Глобалният проблем с отпадъците вълнува все повече хора. Мерките срещу производството на отпадъци не са просто тренд, а промяна на мирогледа. Как можем да се възползваме от абсолютно всички части на продуктите - от корена до листата? Благодарение на модерните технологии и с малко въображение, можем да създадем уникални вкусови изживявания от храната, която обикновено изхвърляме.
Нека вземем за пример карфиола – дълго игнорираните му стебла се завръщат в домовете и ресторантите като здравословен заместител на пържените картофки, докато листата му също присъстват в чиниите ни. Научете се как да оползотворите всяка част от продукти като карфиола с фурните AEG.
Фурната SteamBoost
Фурната SteamBoost с функцията FullSteam съхранява вкусовете на продуктите по най-добрия начин. Тя функционира по същия начин като традиционната фурна, но с добавените ползи от парата. Така получавате хрупкавост и приятен загар от топлината и сочност и мекота от парата.
Добавената пара е тайната съставка за кулинарните шедьоври. Съхраняването на естествената влага в продуктите прави всички ястия по-сочни и вкусни - месо, риба, касероли и зеленчуци - дори и десерти.
Карфиол по 3 начина
Карфиол с пармезан
(за 4 порции)
Продукти
2 глави карфиол
1 чаена лъжица червен пипер
1 чаена лъжица пушен червен пипер
1 чаена лъжица сол
2 супени лъжици дижонска горчица
2 супени лъжици неутрално рапично олио
100 гр. настърган пармезан
Инструкции за приготвяне
- Поставете главата на карфиола в тава за печене. Запарете във фурната SteamBoost за около 30 мин. на функция FullSteam.
- Извадете карфиола и го поставете в тава върху хартия за печене.
- Намажете с горчица.
- Поръсете с подправките, сол, пармезан и олио.
- Настройте фурната на фукция грил на 200° C. Печете карфиола за 15 мин.
- Извадете и нарежете на резени.
Печени карфиолени пръчици
(предястие за 1 човек)
- Отрежете стеблото на карфиола и нарежете на пръчици, с размера на картофки за пържене.
- Настройте фурната SteamBoost на функция Turbo Grill на 230°C. Поръсете карфиолените пръчици с олио, морска сол и пушен червен пипер.
- Оставете да се печат за около 10-15 минути, в зависимост от дебелината на пръчиците (колкото по-дебели - толкова повече време е нужно за изпичане).
Салата от карфиол
(за 2 порции)
Продукти
Глава карфиол с листа
Дресинг
2 супени лъжици ябълков оцет
1 супена лъжица тахан
1 чаена лъжица ситно настърган чесън
½ чаена лъжица сол
50 мл. рапично олио
1 супена лъжица вода
Гарнитура
Шепа настъргани листа мента
1 супена лъжица зрънца от нар
Инструкции за приготвяне
- Настройте фурната SteamBoost на функция True Fan Cooking на 175°C.
- Съберете листата на карфиола, поставете ги в тава върху хартия за печене.
- Намажете главата карфиол с олио и поръсете със сол.
- Поставете във фурната за около 10 мин.
- Поставете в чиния, поръсете с дресинга и аранжирайте с нар и мента.