Що се отнася до зеленчуците, лилавото е новото зелено. Откриваме го в цвеклото, лилавият сладък картоф и цветовете на хибискуса - всички богати на антоцианини, естествен антиоксидант. Те са не само здравословно, но и с изключително богат вкус.
Възможностите за приготвяне на лилави растения са безкрайни. Ако желаете да запечатате всички хранителни вещества в тях, опитайте готвенето с пара или су-вид. Технологиите на AEG позволяват прецизно готвене на ниски температури, което гарантира, че получавате най-доброто от лилавите продукти.
Фурна SteamPro
Всяко ястие трябва да бъде незабравимо изживяване. Тази мисъл ни вдъхнови да създадем фурната SteamPro. Тя разполага с 3 режима на готвене – с топлина, с пара и комбинация от двете. В комбинирания режим фурната сама изчислява колко точно топлина и пара са нужни за приготвяне на ястието. Резултатът е златиста и хрупкава повърхност и сочна и мека сърцевина на печивата.
Без значение дали запичате или гриловате месо, печете хляб, приготвяте деликатни десерти или използвате функцията Су-вид, която осигуряване на професионалните ресторанти по цял свят – можете да бъдете уверени, че ястията ви ще бъдат издигнати на ново, по-високо ниво.
Кнедли с лилаво зеле
За 20 кнедли:
- 1 лилаво зеле
За плънката:
- 200 мл черен ориз
- 400 мл вода
- 1 супена лъжица мисо паста
- 1 супена лъжица ситно настърган свеж джинджифил
- 1 супена лъжица ситно нарязан свеж чесън
За соса:
- 2 супени лъжици японски соев сос
- 2 супени лъжици сусамово олио
- 2 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм
- 1 щипка лют червен пипер
Гарнитура:
- 1 супена лъжица накълцан кориандър
- 1 чаена лъжица печен черен сусам
Инструкции за приготвяне:
- Налейте вода в кухината на фурната AEG SteamPro или SteamBoost.
- Настройте фурната на пълна пара - Full Steam.
- Направете внимателен разрез около стъблото на зелето и премахнете твърдината.
- Поставете зелето в съд за запарване, поставете го във фурната и гответе с пара за около 30 мин.
- Междувременно пригответе плънката
- Сварете вода на индукционния плот AEG. Прибавете черния ориз.
- Намалете температурата до умерена и оставете така за около 20 мин., докато оризът омекне и абсорбира водата.
- Прибавете мисо пастата, чесъна и джинджифила към ориза.
- Извадете зелката от фурната AEG SteamPro Oven и отпуснете листата. Уверете се, че листата са достатъчно меки, за да се сгъват без да се чупят. Времето, нужно за достигане на подходящата мекота на листата зависи от сезона. Ако е нужно, запарете листата още.
- Изрежете и премахнете твърдата част на листата и разделете всеки лист на приблизително три части.)
- Напълнете всеки лист с ориз и фиксирате с клечка за зъби, след което поставете в съда за запарване.
- Гответе с пара за около 10-12 минути във фурната AEG SteamPro Oven на пълна пара.
- Смесете съставките за соса в купа.
- Поръсете с щипка свеж кориандър и печен сусам.