Що се отнася до зеленчуците, лилавото е новото зелено. Откриваме го в цвеклото, лилавият сладък картоф и цветовете на хибискуса - всички богати на антоцианини, естествен антиоксидант. Те са не само здравословно, но и с изключително богат вкус.

Възможностите за приготвяне на лилави растения са безкрайни. Ако желаете да запечатате всички хранителни вещества в тях, опитайте готвенето с пара или су-вид. Технологиите на AEG позволяват прецизно готвене на ниски температури, което гарантира, че получавате най-доброто от лилавите продукти.

Фурна SteamPro

Всяко ястие трябва да бъде незабравимо изживяване. Тази мисъл ни вдъхнови да създадем фурната SteamPro. Тя разполага с 3 режима на готвене – с топлина, с пара и комбинация от двете. В комбинирания режим фурната сама изчислява колко точно топлина и пара са нужни за приготвяне на ястието. Резултатът е златиста и хрупкава повърхност и сочна и мека сърцевина на печивата.

Без значение дали запичате или гриловате месо, печете хляб, приготвяте деликатни десерти или използвате функцията Су-вид, която осигуряване на професионалните ресторанти по цял свят – можете да бъдете уверени, че ястията ви ще бъдат издигнати на ново, по-високо ниво.

Научете повече за фурната SteamPro

Кнедли с лилаво зеле

За 20 кнедли:

- 1 лилаво зеле

За плънката:

- 200 мл черен ориз
- 400 мл вода
- 1 супена лъжица мисо паста 

- 1 супена лъжица ситно настърган свеж джинджифил

- 1 супена лъжица ситно нарязан свеж чесън

За соса:
- 2 супени лъжици японски соев сос
- 2 супени лъжици сусамово олио
- 2 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм
- 1 щипка лют червен пипер

Гарнитура:
- 1 супена лъжица накълцан кориандър
- 1 чаена лъжица печен черен сусам

Инструкции за приготвяне:

- Налейте вода в кухината на фурната AEG SteamPro или SteamBoost.

- Настройте фурната на пълна пара - Full Steam.

- Направете внимателен разрез около стъблото на зелето и премахнете твърдината.

- Поставете зелето в съд за запарване, поставете го във фурната и гответе с пара за около 30 мин.

- Междувременно пригответе плънката

- Сварете вода на индукционния плот AEG. Прибавете черния ориз.

- Намалете температурата до умерена и оставете така за около 20 мин., докато оризът омекне и абсорбира водата.

- Прибавете мисо пастата, чесъна и джинджифила към ориза.

- Извадете зелката от фурната AEG SteamPro Oven и отпуснете листата. Уверете се, че листата са достатъчно меки, за да се сгъват без да се чупят. Времето, нужно за достигане на подходящата мекота на листата зависи от сезона. Ако е нужно, запарете листата още.

- Изрежете и премахнете твърдата част на листата и разделете всеки лист на приблизително три части.)

- Напълнете всеки лист с ориз и фиксирате с клечка за зъби, след което поставете в съда за запарване.

- Гответе с пара за около 10-12 минути във фурната AEG SteamPro Oven на пълна пара.

- Смесете съставките за соса в купа.

- Поръсете с щипка свеж кориандър и печен сусам.