Древните зърнени култури не са новина, но със сигурност ще присъстват във все повече ястия в близкото бъдеще. За разлика от модерните царевица и ориз, те са останали почти непроменени през вековете. Това са ръж, лимец, киноа, ечемик, черен ориз, камут и елда.
Тези зърнени култури са богати на хранителни вещества и са изключително полезни – подобряват храносмилането и засилват имунната система. Има много начини да ги приготвите – може да ги изпечете и дори опукате. За да получите най-хрупкавата коричка и мека вътрешност, опитайте да ги опечете в парова фурна AEG за най-добри резултати.
Гевречета
Продукти
375 мл. вода
2 чаени лъжици захар
2 чаени лъжици суха мая
500 гр. пресято млечно брашно
1 чаена лъжица сол
Гарнитура
Разбити яйца за глазиране
Семена за поръсване
Инструкции за приготвяне
- Смесете маята, захарта у водата в купа, оставете да постоят така за около 5 минути
- Прибавете солта и брашното
- Разбъркайте с кухненски робот за около 5 минути
- Включете програмата Moist Fan Baking на фурната SteamPro на 40°C. Покрийте купата с кухненска кърпа.
- Оставете тестото да се надигне за около 30 минути.
- Размесете тестото на ръка върху набрашнена повърхност.
- Разделете го на 8 части.
- Оформете тестото на топка и внимателно направете дупка в средата с диаметър около 5 см.
- Поставете оформените гевречета в тава.
- Включете програмата Full Steam на фурната SteamPro и запарете гевречетата за около 6 минути.
- Извадете тавата и изберете програма Medium Humidity Cooking на 200°C.
- Глазирайте гевречетата с яйце и поръсете със семена.
- Печете за около 13 минути във фурната SteamPro на програма Medium Humidity Cooking и 200°C.