Впечатлете приятелите и семейството си, приготвяйки хляб и сладкиши във Вашата фурна AEG. С вградените функции за печене вие уверено ще постигнете професионални резултати като в пекарна у дома. Наличните функции на Вашата фурна зависят от модела.
Какви за различните начини, по които можете да печете с парова фурна AEG:
- Функция за втасване на тестото: Парата създава идеална среда за равномерно втасване на тестото по-бързо и въздушно, без риск от студено течение.
- Функция за печене на хляб: Изпечете перфектно втасал хляб с хрупкава коричка и въздушна и мека среда.
- Функция Steamify®: Направете равномерно изпечена торта с мек и пухкав блат и запечени хрупкави ръбове.
- Ръчна настройка: Задайте ръчно нивото на парата за печене на хляб и сладкиши.
Функция за втасване на тестото
Функцията за втасване на тестото на Вашата парова фурна осигурява оптимална среда:
- Поставете тестото в тава на най-ниското ниво. Не е необходимо да покривате тестото, благодарение на влажността.
- Изберете функцията за втасване на тестото и наблюдавайте как тестото започва да се надига..
- Температурата се задава автоматично на 35°C, което е подходяща температура за втасване на тестото на пара.
Функция за печене на хляб
Използвайте функцията за печене на хляб, за да приготвите хляб и питки с професионален резултат по отношение на хрупкавост, цвят и блясък на коричката.
Функция за печене на хляб:
- Добавя пара, за да помогне на тестото да втаса, и след това комбинация от пара и топлина за постигане на перфектно златисто-кафява коричка.
- Осигурява оптимална температура и среда за квасен хляб и мая.
- Започва от 180 °C, но може да се настрои ръчно според рецептата за хляба, който печете.
Функция Steamify®
Ако Вашата фурна има функция Steamify®, печенето на пара ще бъде по-лесно от всякога.
- Изберете Steamify® и задайте температурата, както е посочено във Вашата рецепта. В зависимост от температурата, фурната автоматично настройва нивото на парата.
- Когато използвате Steamify®, фурната ще Ви каже какви резултати можете да очаквате въз основа на температурата, например, че 155-230°C е идеална за печене, за да придаде на хляба или сладкиша хрупкава коричка, като същевременно поддържа вътрешността влажна и пухкава.
- Ако зададете таймера, докато сте на това температурно ниво, долното нагряване се включва за последните няколко минути, създавайки хрупкава основа. Научете повече за това как да използвате Steamify®
Ръчна настройка на нивото на парата
Ако фурната няма функция за печене на хляб или Steamify®, задайте желаното ниво на пара ръчно. Когато печете хляб или сладкиш на пара, можете да изберете различни нива на влажност – и да комбинирате със суха топлина за хрупкав завършък. В зависимост от модела на фурната, може да имате до четири нива на влажност, с които да готвите.
Ако имате възможност изберете:
- Средна влажност – за печене на хляб и сладки теста
- Ниска влажност – за пайове, мъфини и бисквити
След това задайте желаната температура и започнете да печете. Завършете със суха топлина за по-хрупкава повърхност.
Съвети
- Опитайте да освежите еднодневен хляб, като го загреете с малко пара за няколко минути.
- Когато печете кифлички или малки питки с мая, внимавайте хартията за печене да не излиза извън тавата. Излишната хартия осигурява неправилен поток на горещия въздух и изкривява разпределението на топлината.
- Използвайте тава за сладкиши с перфорирани отвори, които спомагат за по-добра циркулация на топлината, което спомага за постигането на перфектната златиста коричка.
За повече информация относно вашия конкретен модел фурна проверете ръководството за употреба от тук.
Сега, след като научихте за печенето на хляб и сладкиши на пара, щракнете тук, за да научите повече за това как да готвите на пара.