Вкусната салата на Марк Шатскер
Вкусната салата
на Марк Шатскер
Продукти:
ПЪРЖЕНО ДОМАШНО ПИЛЕ ТИП HEIRLOOM
1 домашно пиле, мазнина, сол и черен пипер, брашно
ГРАДИНСКА САЛАТА
Свежа и ароматна маруля без значение от вида (колкото по-наситен е цветът на марулята, толкова по-ароматна е тя. Препоръчваме да не се използва салата айсберг), Червен лук, градински домати, пресни подправки -различни видове (копър, магданоз, мащерка, килантро, риган и др.), Сол и черен пипер, Студено пресовано масло по ваш избор, лимонов сок или оцет
Домашно пържено пиле
Нарежете пилето на парчета. Отделете бутчетата и крилцата. Поръсете обилно със сол и черен пипер и оставете месото да почине поне един час.
Оваляйте пилешкото месо в брашно, към което сте добавили малко сол и черен пипер.
В дълбок тиган сипете няколко пръста мазнина. Растителното масло върши работа, но ако имате свинска мас - още по-добре. Запечатайте пилето на силен огън, като го обръщате, докато всяко парче започне да изглежда хрупкаво и вкусно. Намалете огъня на по-ниска степен, сложете 1-2 супени лъжици гореща вода и затворете плътно с капак. Запарете пилето за 20 минути. Това е важно, за да бъдат добре сготвени бутчетата и крилцата, които при домашните птици са по-жилави. Когато повдигнете капака, месото на бутчето трябва да се е отдръпнало назад и да се вижда част от костта. Увеличете котлона отново и изпържете пилето докато хване хрупкава коричка.
Поставете го в чиния за поне 10 минути преди сервиране. Опитайте дали е добре овкусено и сервирайте.
Градинска салата
Измийте и подсушете марулята. С помощта на ренде отрежете една или две много тънки филийки лук (можете да използвате нож, ако режете внимателно). Добавете свежи подправки по ваш избор.
Сложете всичко в купа за салата - отделете лука на пръстени или нарежете всяка филийка наполовина. Поръсете малко сол и черен пипер и добавете студено пресован зехтин по ваш избор(обикновено използвам екстра върджин масло от канола или зехтин) и лимонов сок или оцет.
За Марк Шатскер
Марк Шатскер е автор на книгата „Ефекта Дорито“, която покрива теми свързани с изкуствените вкусове и американската здравна криза. Някои го наричат „детектив на вкуса“, тъй като неговата мисия е да изследва връзката между вкуса и храненето. Той е също така радиоводещ в Canadian Broadcasting Corporation и живее в Торонто със съпругата си и трите си деца.