Гответе с AEG

Гответе с AEG

Гриловани калмари и паста с мастило от сепия

Нестандартно средиземноморско ястие, съчетаващо в себе си богатството на морските дарове с характерния италиански вкус на пастата

Насоки за приготвяне

Стъпка 1:
Посолете и подправете с бял пипер калмарите от двете страни. Сложете в плик за вакуумно готвене по 2 калмара, добавете по 1 с.л. зехтин във всеки и вакуумирайте.

Стъпка 2:
Сложете калмарите в загрятата фурна на 58 градуса, като използвате програма су-вид. Приготвяйте 2 часа. 

Стъпка 3:
Извадете калмарите от плика, подсушете и разрежете на две, за да получите тънки парчета.

Стъпка 4:
Сложете калмарите на планча грил върху индукционния плот и гответе по 3-4 минути на страна, докато се запекат добре.

За пастата

Стъпка 5:
Сварете пастата в голямо количество добре подсолена вода, според инструкциите на опаковката.

Стъпка 6:
В широк тиган загрейте зехтина и запържете чесъна и лютата чушка за 2-3 минути на средно силен огън. Добавете пастата с малко от водата от варенето, разбъркайте и поръсете със ситно нарязан магданоз.

Стъпка 7:
В чиния за сервиране сложете от пастата и добавете нарязан на ленти калмар. Поръсете с още магданоз, зехтин и лимонова кора и поднесете веднага. 

Продукти

• 4 броя - почистени калмари

• 2 ч.л. - зехтин

• сол и бял пипер - на вкус

 

ЗА ПАСТАТА:

• 250 г - паста с мастило от сепия

• 1 червено чили - нарязано на ситно

• 5-6 скилидки чесън - нарязани на ситно

• 3-4 с.л. - зехтин

• 5-6 клонки - ситно нарязан магданоз

• сол и черен пипер - на вкус