Гответе с AEG
Гриловани калмари и паста с мастило от сепия
Нестандартно средиземноморско ястие, съчетаващо в себе си богатството на морските дарове с характерния италиански вкус на пастата
Насоки за приготвяне
Стъпка 1:
Посолете и подправете с бял пипер калмарите от двете страни. Сложете в плик за вакуумно готвене по 2 калмара, добавете по 1 с.л. зехтин във всеки и вакуумирайте.
Стъпка 2:
Сложете калмарите в загрятата фурна на 58 градуса, като използвате програма су-вид. Приготвяйте 2 часа.
Стъпка 3:
Извадете калмарите от плика, подсушете и разрежете на две, за да получите тънки парчета.
Стъпка 4:
Сложете калмарите на планча грил върху индукционния плот и гответе по 3-4 минути на страна, докато се запекат добре.
За пастата
Стъпка 5:
Сварете пастата в голямо количество добре подсолена вода, според инструкциите на опаковката.
Стъпка 6:
В широк тиган загрейте зехтина и запържете чесъна и лютата чушка за 2-3 минути на средно силен огън. Добавете пастата с малко от водата от варенето, разбъркайте и поръсете със ситно нарязан магданоз.
Стъпка 7:
В чиния за сервиране сложете от пастата и добавете нарязан на ленти калмар. Поръсете с още магданоз, зехтин и лимонова кора и поднесете веднага.
Продукти
• 4 броя - почистени калмари
• 2 ч.л. - зехтин
• сол и бял пипер - на вкус
ЗА ПАСТАТА:
• 250 г - паста с мастило от сепия
• 1 червено чили - нарязано на ситно
• 5-6 скилидки чесън - нарязани на ситно
• 3-4 с.л. - зехтин
• 5-6 клонки - ситно нарязан магданоз
• сол и черен пипер - на вкус