Гответе с AEG

Гответе с AEG

Коледна пуйка с билково масло

Пригответе това невероятно вкусно празнично ястие, с което да зарадвате цялото семейство!

Насоки за приготвяне

Стъпка 1: Извадете пуйката за около 2-3 часa на стайна температура.

Стъпка 2: В тиган разтопете 20 г. от маслото, добавете ситно нарязания лук и гответе 2-3 минути, докато стане прозрачен. Прибавете ситно нарязаните розмарин, салвия и мащерка и гответе около минута.

Стъпка 3: Налейте виното и оставете за 4-5 минути, за да се изпари алкохола.

Стъпка 4: Прехвърлете сместа в купичка и оставете да се охлади напълно. Към нея прибавете останалото масло, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте добре.

Стъпка 5: Поставете пуйката в тава за печене с решетка.

Стъпка 6: С ръка внимателно отделете кожата на пуйката от месото и под нея сложете от билковото масло. С останалото масло намажете пуйката от всички страни, в кухината сложете клонките мащерка, резените лимон и лука. Поставете термо сондата в най-дебелата част на бутчето и поставете тавата във фурната.

Стъпка 7: Изберете функция Помощ при готвене, категория Месо и риба, а след това – Печене на цяла пуйка с термо сонда и гответе по зададените от програмата параметри.

 

Стъпка 8: За гарнитурата сложете нарязания на кубчета хляб в тава и печете 8-10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Стъпка 9: В тиган разтопете маслото, добавете нарязаните праз и селъри и гответе 3-4 минути, докато омекнат. Прибавете обелената и нарязана на кубчета ябълка, листенцата мащерка, сол и черен пипер. Гответе още 4-5 минути, прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади.

Стъпка 10: Прибавете хрупкавия хляб, едро нарязаните кестени и магданоз и налейте сметаната.

Стъпка 11: Разбъркайте добре, изсипете сместа в подходящ съд и печете 20 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Стъпка 12: Извадете пуйката от фурната и оставете да се охлади за 30 минути преди да разрежете.

Продукти

• 1 пуйка около 2,5-3,0 кг

• 3 клонки мащерка

• ½ глава лук

• 3-4 резенчета лимон

 

За билковото масло:

• 60 г. меко масло

• 1 глава лук

• 1 клонка розмарин

• 5-6 листа салвия

• 2 клонки мащерка

• 50 мл бяло вино

• 2 ч.л. сол

• 1 ч.л. черен пипер

 

За гарнитурата:

• 3 филии стар хляб

• 30 г масло

• 2 стръка селъри

• 1 стрък праз

• 1 зелена ябълка

• 150 г. кестени от консерва

• 2 клонки мащерка

• 5-6 клонки пресен магданоз

• 60 мл сметана

• 1 ч.л. сол

• ½ ч.л. черен пипер