.
СИРЛОЙН СТЕК С ГЪБИ И АСПЕРЖИ НА ПАРА СЪС СОС ХОЛАНДЕЗ
Отлична комбинация на добре приготвено, качествено телешко месо със зеленчуци и класически сос холандез.
Насоки за приготвяне
Стъпка 1: Извадете стека от хладилника за около час, за да се темперира.
Посолете и подправете с черен пипер от двете страни и сложете в плик за вакуумиране.
Сложете дафиновия лист и зехтина и запечатайте плика.
Стъпка 2: Сложете стека във фурната и изберете функция sous vide, настройте на 56 градуса и гответе 1 час.
Стъпка 3: Готовият стек прехвърлете в купа със студена вода и охладете добре.
Нарежете гъбите на дебели филийки и сотирайте в сгорещения зехтин за 7-8 минути. Посолете и подправете с черен пипер, добавете листенцата мащерка и налейте оцета. Гответе още 2-3 минути и сложете нарязаното на парченца масло.
Стъпка 4: Отрежете долната, жилава част на аспержите и обелете стъблата.
Поставете ги в тава за печене и сложете във фурната. Ползвайте функция Помощ при гответе, изберете меню Зеленчуци, след това Аспержи и Готвене на пара.
Гответе на 85 градуса за 15 минути.
Стъпка 5: Завършете стека в силно сгорещен тиган, като разтопите първо мазнината, а след това карамелизирайте от двете страни за по 2-3 минути. Времето за готвене зависи от дебелината на стека и от степента на изпичане, която предпочитате.
Стъпка 6: След като обърнете стека, добавете маслото, цялата скилидка чесън и мащерката и обливайте месото с овкусената мазнина.
Стъпка 7: Извадете месото от тигана, посолете с пушена сол и оставете да отпочива за 5 минути. Нарежете стека на филийки и сервирайте с аспержите, полейте със сос холандез и добавете от сотираните гъби.
Продукти
· 1 сирлойн стек
· 1 дафинов лист
· 1 ч.л. зехтин
· 1 скилидка чесън
· 2 клонки мащерка
· 30 г масло
· Сол
· Черен пипер
ЗА СЕРВИРАНЕ:
· 5-6 кафяви печурки
· 2-3 клонки прясна мащерка
· 2 с.л. зехтин
· 2 с.л. оцет от шери
· 30 г масло
· Пушена сол
· Черен пипер
· 1 връзка аспержи
· Сос холандез