.
БАДЕМОВ ТАРТ С КРУШИ
Класически френски десерт с поширани във вино круши, хрупкава маслена основа и пълнеж с бадемово брашно, глазиран с кайсиев мармалад и поднесен с маскарпоне и свежа мента.
Насоки за приготвяне
Стъпка 1: Почистете крушите.
Обелете крушите, почистете от семената и разрежете на две. Сложете крушите, виното, водата, канелата и половината захар в тенджера и кипнете. Намалете котлона и варете 20 минути, докато крушите омекнат. Свалете съда от котлона и оставете да се охладят в сиропа.
Стъпка 2: Пригответе тестото за основата.
Пригответе тестото за основата като в купата на кухненски робот сложите бялото брашно, бадемовото брашно, пудрата захар и маслото. Смесете докато получите едри трохи и добавете жълтъка. Пуснете уреда, докато сместа стане на тесто.
Стъпка 3: Приберете за 30 минути в хладилник
Прехвърлете върху леко набрашнен плот и оформете на диск. Завийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 30 минути.
Стъпка 4: Разточете охладеното тесто върху леко набрашнен плот на дълга кора с дебелина 5 мм и размер 15 на 35 см. Поставете тестото във формата за печене и изрежете излишното тесто. Приберете в хладилник за 15 минути.
Стъпка 5: Покрийте тестото с хартия за печене и отгоре изсипете топчета за печене, или стар фасул, нахут, леща. Печете в предварително загрята до 200 градуса фурна за 10 минути. Махнете хартията с тежестта и печете още 8 минути, докато тестото стане златисто. Извадете от фурната и оставете да се охлади леко.
Стъпка 6: В купа разбъркайте мекото масло и останалата захар до пухкава, светложълта смес. Добавете яйцето и разбийте добре. Сега прибавете бадемовото брашно, бялото брашно и коняка. Разбийте до еднородна смес.
Стъпка 7: Ползвайте функция помощ при готвене
Готовата смес изсипете във формата и отгоре подредете крушите. Изберете функция Помощ при готвене, Десерти във форма, а след това Тарт. Настройте температурата на 180 градуса и печете 45 минути. Извадете от фурната и охладете до стайна температура.
Стъпка 8: Охладете тарта и го глазирайте с мармалад
Сложете кайсиевото сладко в касерола и загрейте на средно силен огън, докато се разтопи и омекне и прецедете през цедка. Намажете охладения тарт със сладкото.
Продукти
•Круши - 3 броя
•Бяло вино - 250 мл.
•Вода - 125 мл
•Канела - 1 ч.л.
•Захар - 100 г
•Меко масло - 100 г
ЗА ОСНОВАТА:
•Бяло брашно - 150 г
•Бадемово брашно - 55 г
•Пудра захар - 60 г
•Студено масло - 125 г
•Жълтък - 1 брой
ЗА ГЛАЗИРАНЕ:
•Кайсиево сладко или мармалад - 170 г