Гответе с AEG
Агнешки котлети и ризото с шафран и спанак
Оригинална и изключително вкусна рецепта за приготвяне на агнешко с ризото.
Насоки за приготвяне
Стъпка 1: Посолете котлетите и подправете с черен пипер. В купа смесете киселото мляко, чесъна, зехтина, лимоновата кора и шафрана, и разбъркайте добре. Намажете котлетите със сместа, покрийте с фолио и оставете да се мариноват за около час.
Стъпка 2: Загрейте планча грила на висока температура по цялата му повърхност като обедините две единични зони на индукционния плот.
Стъпка 3: Извадете котлетите от маринатата и подсушете с кухненска хартия. Сложете котлетите на грила и гответе 8-10 минути, като обръщате, докато се запекат добре.
Стъпка 4: Прехвърлете месото в тава и печете 12-15 минути, или ако използвате термо сонда, докато вътрешната температура достигне 51-52 градуса за средно изпечено (medium rare).
Планча грил AEG Ви позволява целогодишно да се радвате у дома на приготвена на грил храна.
Равномерното нагряване и незалепващото покритие са гаранция за вкусна, здравословна и добре приготвена храна, без нищо да залепва за грила.
Лесното почистване е още една причина да се доверите на аксесоарите за готвене AEG.
РИЗОТО С ШАФРАН И СПАНАК
Стъпка 1: Започнете да приготвяте ризотото. Сложете шафрана в чаша, залейте с малко топла вода и оставете да се накисне за поне 10-15 минути.
Стъпка 2: В голяма касерола разтопете 50 г от маслото, добавете лука и гответе на средно силен огън, докато омекне.
Стъпка 3: Прибавете ориза, разбъркайте, за да се намасли и гответе 3-4 минути. Налейте виното, разбъркайте и оставете за няколко минути, за да се изпари алкохола.
Стъпка 4: Започнете да добавяте към ориза по един черпак от горещия бульон. Добавяйте нов, след като предишният е абсорбиран от ориза и гответе 18-20 минути.
Стъпка 5: Пет минути преди края на готвенето прибавете водата с шафрана и разбъркайте.
Стъпка 6: Изключете котлона, подправете със сол, сложете пармезана, спанака и останалото масло и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете за 4-5 минути.
СЕРВИРАНЕ
След като извадите котлетите от фурната ги покрийте с алуминиево фолио и оставете да отпочинат за 10 минути.
Отделете котлетчетата едно от друго и сервирайте с ризотото и микрорастения.
Продукти
ЗА ОСНОВАТА
• 2 парчета - агнешки френч рак
• 3 скилидки - пасиран чесън
• 200 г - гъсто кисело мляко
• 2 с.л. - зехтин
• кора - от 1 лимон
• 2 щипки - шафран
• сол и прясно смлян черен пипер - на вкус
ЗА РИЗОТОТО
• 320 г - ориз арборио или карнароли
• 1 ч.л. - шафран
• 125 г - масло
• 1 глава - ситно нарязан лук
• 60 г - пармезан
• 50 мл - бяло винно
• 1 л - горещ зеленчуков бульон
• 80 г - бейби спанак
• сол и прясно смлян черен пипер - на вкус