Vitello Tonnato
Vitello Tonnato
Витело тонато е типично италианско ястие от областта Пиемонт.
Насоки за приготвяне
Стъпка 1: Подгответе месото
Извадете месото поне 30 минути преди готвене, за да се затопли. Стегнете с кухненски конец, за да запази формата си, посолете и подправете с черен пипер от всички страни и притиснете, за да полепнат добре.
Стъпка 2: Запечатайте в горещ тиган
В голям тиган сгорещете зехтина и запържете месото от всички страни за около 30 секунди на страна, докато стане кафяво.
Стъпка 3: Поставете във фурната
Сложете месото върху решетка, поставете на ниво 3 и свържете термосондата с фурната. Отдолу сложете тава покрита с хартия, в която да се събират соковете по време на печенето.
Стъпка 4: Изберете функция "Бавно готвене"
Задайте 61-64 градуса вътрешна температура на месото. Изберете функция “Бавно готвене” при температура 150 градуса. Фурната автоматично ще премине към готвене на 80 градуса след 10 минути. Извадете месото от фурната и охладете.
Стъпка 5: Пригответе соса
В блендер сложете отцедената от зехтина риба, яйцата, каперсите и аншоата. Добавете майонезата и бульона и подправете със сол и черен пипер. Настържете кората и изцедете сока на лимона и пасирайте до получаването на гладка смес. Прехвърлете в купа или буркан и оставете настрана.
Стъпка 6: Охладете месото
Извадете месото от фурната и охладете до стайна температура, а след това в хладилник, завито с фолио за свежо съхранение.
Стъпка 7: Поднесете със соса и бейби рукола
Нарежете месото на тънки филийки и подредете в чиния за сервиране или общо плато. Сложете от соса с риба тон и поръсете с каперси. Гарнирайте със свежа рукола и люспи пармезан и полейте с малко зехтин.
Продукти
· Телешко контрафиле - 600 г
· Зехтин - 4 с.л.
· Сол - 2 ч.л.
· Черен пипер - 1/2 ч.л.
ЗА СОСА С РИБА ТОН:
· Твърдо сварени яйца - 2 броя
· Майонеза - 100 г
· Телешки бульон - 100 мл
· Консерва риба тон със зехтин - 130 г
· Лимонов сок и кора от - 1 брой
· Каперси - 40 г
· Филе аншоа - 4 броя
· Сол - 1/2 ч.л.
· Черен пипер - 1/4 ч.л