Насоки за приготвяне
Ципура
Стъпка 1: Измийте, подсушете рибата и посолете добре. Напълнете кухината с част от пресния лук, нарязан на дълги ленти, добавете малко от нарязания на пръчици джинджифил и сложете 3-4 клонки пресен кориандър.
Стъпка 2: Поставете рибата върху решетка във фурната и изберете функция "Готвене с висока влажност". Гответе на 85 градуса за 40 минути.
Басмати ориз
Стъпка 3: Накиснете за 30 минути ориза в студена вода.
Стъпка 4: Изцедете и преместете ориза в касерола и залейте с малко вода
Стъпка 5: Посолете, покрийте с капак и оставете да заври. Намалете котлона на много ниска степен и варете 10 минути.
Стъпка 6: Свалете съда от котлона и оставете за 10 минути, без да махате капака.
Стъпка 7: След 10 минути махнете капака и с вилица минете през ориза, за да отделите зрънцата едно от друго.
Сос
Стъпка 8: В купичка смесете соевия сос, сусамовото олио и кафявата захар и разбъркайте добре.
Сервиране
Стъпка 9: Извадете рибата от фурната, поставете в плато за сервиране, в което сте сложили ориза и залейте с приготвения сос.
Стъпка 10: Сгорещете фъстъченото олио докато запуши и залейте рибата.
Стъпка 11: Отгоре поръсете с нарязания джинджифил, нарязания на тънки ленти пресен лук, чили и листа кориандър.
Стъпка 12: Добавете репички нарязани на тънки филийки и сервирайте.
Продукти
• 900 г - Ципура
• 1 ч. л. - Сол на люспи
• 1 стрък - Пресен лук
• 5 см - Джинджифил
• 3 с. л. - Соев сос
• 2 с. л. - Кафява захар
• 1 ч. л. - Сусамово олио
• 2 с. л. - Фъстъчено олио
• 1 връзка - Пресен кориандър
• 3-4 - Репички
• 1 - Червено чили
• 300 гр. ориз басмати