Гответе с AEG

Ципура на пара с ориз басмати

Пригответе тази изключително вкусна и здравословна рецепта за цялото семейство.

Насоки за приготвяне

Ципура

Стъпка 1: Измийте, подсушете рибата и посолете добре. Напълнете кухината с част от пресния лук, нарязан на дълги ленти, добавете малко от нарязания на пръчици джинджифил и сложете 3-4 клонки пресен кориандър.

Стъпка 2: Поставете рибата върху решетка във фурната и изберете функция "Готвене с висока влажност". Гответе на 85 градуса за 40 минути.

 

Басмати ориз

Стъпка 3: Накиснете за 30 минути ориза в студена вода.

Стъпка 4: Изцедете и преместете ориза в касерола и залейте с малко вода

Стъпка 5: Посолете, покрийте с капак и оставете да заври. Намалете котлона на много ниска степен и варете 10 минути.

Стъпка 6: Свалете съда от котлона и оставете за 10 минути, без да махате капака.

Стъпка 7: След 10 минути махнете капака и с вилица минете през ориза, за да отделите зрънцата едно от друго.

 

Сос

Стъпка 8: В купичка смесете соевия сос, сусамовото олио и кафявата захар и разбъркайте добре.

 

Сервиране

Стъпка 9: Извадете рибата от фурната, поставете в плато за сервиране, в което сте сложили ориза и залейте с приготвения сос.

Стъпка 10: Сгорещете фъстъченото олио докато запуши и залейте рибата.

Стъпка 11: Отгоре поръсете с нарязания джинджифил, нарязания на тънки ленти пресен лук, чили и листа кориандър.

Стъпка 12: Добавете репички нарязани на тънки филийки и сервирайте.

Продукти

• 900 г - Ципура

• 1 ч. л. - Сол на люспи

• 1 стрък - Пресен лук

• 5 см - Джинджифил

• 3 с. л. - Соев сос

• 2 с. л. - Кафява захар

• 1 ч. л. - Сусамово олио

• 2 с. л. - Фъстъчено олио

• 1 връзка - Пресен кориандър

• 3-4 - Репички

• 1 - Червено чили

• 300 гр. ориз басмати