Гответе с AEG
Торта с шоколадов мус и малини
Научете как да приготвите този вкусен десерт и поднесете сладка романтика за любимите си хора.
Насоки за приготвяне
Стъпка 1: Загрейте фурната до 160 градуса.
Стъпка 2: Намажете с масло формата за печене с падащо дъно и покрийте дъното и стените с хартия за печене.
Стъпка 3: В малка купа смесете какаото, брашното и солта. Добавете ядките и разбъркайте.
Стъпка 4: В купата на кухненски миксер сложете захарта, маслото и ваниловия екстракт и разбийте. Добавете сухите съставки и разбъркайте с шпатула.
Стъпка 5: Изсипете сместа във формата и печете 35 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади до стайна температура.
Стъпка 6: През това време пригответе шоколадовия мус. Разтопете шоколада на функция размразяване на плота AEG. Смесете какаото и горещата вода.
Стъпка 7: В купата на кухненски миксер сложете сметаната, солта и ваниловия екстракт и разбийте до пухкава смес.
Стъпка 8: Смесете какаото и шоколада, разбъркайте и добавете към сметаната, като разбърквате с шпатула.
Стъпка 9: Добавете малините, разбъркайте и изсипете върху основата.
Стъпка 10: Загладете и приберете в хладилник, за около 2 часа, докато мусът стегне.
Стъпка 11: Пригответе сметановия слой. С миксер или кухненски робот разбийте сметаната с ванилията и захарта на средно висока скорост, до получаването на меки връхчета.
Стъпка 12: Нанесете сметаната върху шоколадовия слой. Приберете в хладилник за поне 2 часа, до една нощ.
Стъпка 13: Извадете кейка от формата, махнете хартията и сложете в плато за сервиране.
Стъпка 14: Гарнирайте с малини, настърган шоколад и листа свежа мента.
Продукти
ЗА ОСНОВАТА
• 60 г какао
• 40 г брашно
• ½ ч.л. сол на люспи
• 50 г белени лешници, нарязани на дребно
• 280 г кафява захар
• 110 г разтопено масло
• 1 ½ ч.л. ванилов екстракт
ЗА ШОКОЛАДОВИЯ МУС
• 75 мл гореща вода
• 25 г какао
• 230 г шоколад
• 400 мл сладкарска сметана
• ¼ ч.л. сол на люспи
• 1 ч.л. ванилов екстракт
• 180 г малини
ЗА СМЕТАНОВИЯ СЛОЙ
• 300 мл сладкарска сметана
• 1 ½ ч.л. ванилов екстракт
• 2 с.л. пудра захар
ЗА ГАРНИРАНЕ
• Малини
• Настърган шоколад
• Прясна мента