.

.

ПИКАНТНИ СКАРИДИ НА ПЛОЧА

Страхотна рецепта за скариди, приготвени на плоча AEG, със сос от чесън, лайм и чили, сервирани с басмати ориз, кориандър и пресен лук.

Насоки за приготвяне

Стъпка 1: Изстискайте сока на 4-те броя лайм и го смесете със захарта и солта.

Стъпка 2: Загрейте олиото и сложете нарязания на ситно чесън и чилито на люспи.

Стъпка 3: Гответе докато чесънът придобие златист цвят.

Стъпка 4: Добавете сместа от лайм, захар и сол. Оставете на котлона за около 5 минути, докато се редуцира наполовина.

Стъпка 5: Овкусете скаридите със сол и бял пипер и ги запечете на тепаняки плоча.

Стъпка 6: Когато скаридите  са готови ги добавете в тигана със соса за около 30 секунди.

Стъпка 7: Сервирайте с ориз басмати, нарязан на тънки колелца пресен лук и свеж кориандър.

 

ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ОРИЗ БАСМАТИ:

Измийте и накиснете ориза в студена вода за 30 минути. След това го отцедете и прехвърлете в касерола. Налейте вода в съотношение 1:1 ½, посолете и оставете да заври. Намалете котлона на много ниска степен и варете за 10 минути. Свалете съда от котлона и оставете още 10 минути без да махате капака. Махнете капака от касеролата и разбъркайте внимателно с вилица, за да отделите зрънцата ориз едно от друго.

 

Продукти

• 500 г. - Скариди
• 4 броя - Лайм
• 1/4 чаша - Захар
• 1 1/2 ч.л. - Сол
• 2 скилидки - Чесън
• 2 1/2 с.л. - Олио
• 1 ч.л. - Чили на люспи
• 1/2 връзка - Пресен кориандър
• 4-5 стръка - Пресен лук

ЗА ОРИЗ БАСМАТИ:

• 200 г. - Ориз басмати
• 350 мл. - Вода
• 1/2 ч.л. – Сол