Гответе с AEG
Коледна пуйка с билково масло
Пригответе това невероятно вкусно празнично ястие, с което да зарадвате цялото семейство!
Насоки за приготвяне
Стъпка 1: Извадете пуйката за около 2-3 часa на стайна температура.
Стъпка 2: В тиган разтопете 20 г. от маслото, добавете ситно нарязания лук и гответе 2-3 минути, докато стане прозрачен. Прибавете ситно нарязаните розмарин, салвия и мащерка и гответе около минута.
Стъпка 3: Налейте виното и оставете за 4-5 минути, за да се изпари алкохола.
Стъпка 4: Прехвърлете сместа в купичка и оставете да се охлади напълно. Към нея прибавете останалото масло, посолете и подправете с черен пипер и разбъркайте добре.
Стъпка 5: Поставете пуйката в тава за печене с решетка.
Стъпка 6: С ръка внимателно отделете кожата на пуйката от месото и под нея сложете от билковото масло. С останалото масло намажете пуйката от всички страни, в кухината сложете клонките мащерка, резените лимон и лука. Поставете термо сондата в най-дебелата част на бутчето и поставете тавата във фурната.
Стъпка 7: Изберете функция Помощ при готвене, категория Месо и риба, а след това – Печене на цяла пуйка с термо сонда и гответе по зададените от програмата параметри.
Стъпка 8: За гарнитурата сложете нарязания на кубчета хляб в тава и печете 8-10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Стъпка 9: В тиган разтопете маслото, добавете нарязаните праз и селъри и гответе 3-4 минути, докато омекнат. Прибавете обелената и нарязана на кубчета ябълка, листенцата мащерка, сол и черен пипер. Гответе още 4-5 минути, прехвърлете сместа в купа и оставете да се охлади.
Стъпка 10: Прибавете хрупкавия хляб, едро нарязаните кестени и магданоз и налейте сметаната.
Стъпка 11: Разбъркайте добре, изсипете сместа в подходящ съд и печете 20 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Стъпка 12: Извадете пуйката от фурната и оставете да се охлади за 30 минути преди да разрежете.
Продукти
• 1 пуйка около 2,5-3,0 кг
• 3 клонки мащерка
• ½ глава лук
• 3-4 резенчета лимон
За билковото масло:
• 60 г. меко масло
• 1 глава лук
• 1 клонка розмарин
• 5-6 листа салвия
• 2 клонки мащерка
• 50 мл бяло вино
• 2 ч.л. сол
• 1 ч.л. черен пипер
За гарнитурата:
• 3 филии стар хляб
• 30 г масло
• 2 стръка селъри
• 1 стрък праз
• 1 зелена ябълка
• 150 г. кестени от консерва
• 2 клонки мащерка
• 5-6 клонки пресен магданоз
• 60 мл сметана
• 1 ч.л. сол
• ½ ч.л. черен пипер