.

.

СИРЛОЙН СТЕК С ГЪБИ И АСПЕРЖИ НА ПАРА СЪС СОС ХОЛАНДЕЗ

Отлична комбинация на добре приготвено, качествено телешко месо със зеленчуци и класически сос холандез.

Насоки за приготвяне

Стъпка 1: Извадете стека от хладилника за около час, за да се темперира.

Посолете и подправете с черен пипер от двете страни и сложете в плик за вакуумиране.

Сложете дафиновия лист и зехтина и запечатайте плика.

Стъпка 2: Сложете стека във фурната и изберете функция sous vide, настройте на 56 градуса и гответе 1 час.

Стъпка 3: Готовият стек прехвърлете в купа със студена вода и охладете добре.

Нарежете гъбите на дебели филийки и сотирайте в сгорещения зехтин за 7-8 минути. Посолете и подправете с черен пипер, добавете листенцата мащерка и налейте оцета. Гответе още 2-3 минути и сложете нарязаното на парченца масло.

Стъпка 4: Отрежете долната, жилава част на аспержите и обелете стъблата.

Поставете ги в тава за печене и сложете във фурната. Ползвайте функция Помощ при гответе, изберете меню Зеленчуци, след това Аспержи и Готвене на пара.

Гответе на 85 градуса за 15 минути.

Стъпка 5: Завършете стека в силно сгорещен тиган, като разтопите първо мазнината, а след това карамелизирайте от двете страни за по 2-3 минути. Времето за готвене зависи от дебелината на стека и от степента на изпичане, която предпочитате.

Стъпка 6: След като обърнете стека, добавете маслото, цялата скилидка чесън и мащерката и обливайте месото с овкусената мазнина.

Стъпка 7: Извадете месото от тигана, посолете с пушена сол и оставете да отпочива за 5 минути. Нарежете стека на филийки и сервирайте с аспержите, полейте със сос холандез и добавете от сотираните гъби.

Продукти

·        1 сирлойн стек

·        1 дафинов лист

·        1 ч.л. зехтин

·        1 скилидка чесън

·        2 клонки мащерка

·        30 г масло

·        Сол

·        Черен пипер

 

ЗА СЕРВИРАНЕ:

·        5-6 кафяви печурки

·        2-3 клонки прясна мащерка

·        2 с.л. зехтин

·        2 с.л. оцет от шери

·        30 г масло

·        Пушена сол

·        Черен пипер

·        1 връзка аспержи

·        Сос холандез