Кифлички на пара
Кифлички на пара
Перфектни кифлички на пара със златиста коричка – пресни и свежи като от любимата пекарна. Страхотна рецепта за сутрините през уикенда, когато заслужавате нещо повече.
Рецепта за 8 кифлички
Време за готвене: 2ч. (включително и времето за втасване)
Съставки
Кифлички
4 гр. прясна мая
170 гр. хладка вода
250 гр. брашно
4 гр. бакпулвер
4 гр. сол
Приготвяне
- Поставете маята в блендер. Залейте с топла вода, разбъркайте, за да се смеси добре и оставете да престои.
- Пресейте брашното, бакпулвера и солта в съда на блендера или в голяма купа.
- Смесете течността с брашното и омесете на ниска скорост за 1 минута, след това 3-4 минути на средна скорост, докато тестото стане гладко. Ако нямате блендер, омесете тестото върху леко обрашнен плот за 10-15 минути.
- Поставете тестото в леко намаслена купа и покрийте с фолио. Оставете да втаса, докато удвои размера си.
- Загрейте предварително фурната до 180°C/200°C на вентилатор и пригответе тавичка, покрита с хартия за печене.
- Върнете се към тестото и го разделете на порции по 40 гр. Оформете кифлички, поставете ги в приготвената тава и ги оставете да втасат за 20-30 минути.
- Печете около 8 минути (с помощта на пара), докато кифличките станат златисти и пухкави.