Символи и функции на фурна или готварска печка AEG

Последно актуализиран 14.3.2024 г. 9:07

Две фурни в кухня, където едната от тях готви

Голямото разнообразие от полезни настройки и програми, с които разполага Вашата фурна AEG ще направят приготвянето на храна приятно и лесно занимание. Разгледайте списъка по-долу и научете повече за различните функции и символи – за да Ви помогнат да използвате максимално функционалностите на уреда Ви.

Фурните AEG разполагат с различни настройки и програми. Имената на функциите и символите може да се различават при някои модели. Моля, проверете кои функции и символи се отнасят за Вашия уред.

Ежедневно готвене

Разгледайте кои са най-често използваните функции за готвене и открийте полезни препоръки относно употребата на всяка настойка, за да си осигурите оптимални резултати.


Конвенционално готвене (горно и долно нагряване)
За ежедневно готвене на едно ниво. Подходящо за всякакви ястия - от гювечи до печива.

Препоръчителна употреба:
  • Използвайте само 1 ниво, така че топлината да се разпределя равномерно над и под ястието. Ако използвате допълнително съдове, поставени на различно ниво, това би блокирало топлината.
За истински кулинарни любители
За ежедневно готвене, което позволява разполагане на съдове до 3 нива едновременно. Вентилаторът разпределя горещия въздух за равномерно приготвяне на храната, без смесване на аромата.

Препоръчителна употреба:
  • Задайте температурата с 20ºC по-ниска от конвенционалното готвене.
Вентилатор
Получете леки и пухкави резултати при печене на едно ниво. Добър за сладкиши, киш, бисквити и сладки печива. Спестява енергия чрез използване на остатъчна топлина.

Препоръчителна употреба:
  • Дръжте вратата затворена, докато готвите, за да поддържате влагата във фурната.
Долен реотан
За създаване на равномерно изпечена храна отдолу. Подходяща за пици или пайове, както и за запичане на торти или кишове.

Препоръчителна употреба:
  • Използвайте долното ниво във фурната.
Грил 
За равномерно изпичане на зеленчуци и месо. Подходяща и за препичане на хляб.

Препоръчителна употреба:
  • Използвайте най-горното ниво във фурната.
Турбо грил
За печене на по-големи парчета месо, като осигурява крехки резултати и хрупкава повърхност. Използването на комбинация от горещ въздух и нагряване от горния реотан препича храната равномерно от всяка страна.

Препоръчителна употреба:
  • Използвайте средно или долно ниво на фурната. 
  • Използвайте сензор за храна, за да получите най-добри резултати за Вашето ястие.

Гратиниране/образуване на коричка

За запичане на горната част на гювечета, лазаня или картофен огретен, като създава хрупкава повърхност и кремообразна текстура.

Препоръчителна употреба:
  • Използвайте средното ниво във фурната.


Готвене на пара

Парата може да издигне кулинарните Ви произведения на следващо ниво – запазвайки крехкостта и влагата в ястията – от меса и печива до кремове и рецепти за бавно готвене. Ако вашата фурна има функции за пара, научете как да ги използвате максимално ефективно.

Steamify®
За ежедневно готвене на пара. Фурната регулира нивото на парата автоматично въз основа на избраната температура, като запазва хранителните вещества и подобрява вкуса на ястията.

Препоръчителна употреба:
  • Когато готвите под 100 ºC, можете веднага да поставите храна във фурната, без да е необходимо предварително загряване.
Научете повече за това как да използвате Steamify®



Влажност
Постигнете крехко и сочно месо и хрупкава, лъскава коричка върху хляба или любимите Ви печива, като използвате комбинация от горещ въздух и пара. В зависимост от модела на Вашата фурна, може да имате до четири нива на влажност, с които да готвите.

Има 4 налични нива за влажност:
  • Ниско: Подходящо за всякакви ястия, приготвяни в глинени съдове и месо.
  • Средно: Подходящо за приготвяне на ребра, хляб и печива с мая.
  • Висока: Подходяща за деликатни ястия като кремове, фланове, терини и риба.
  • Пълна пара: Комбинация от пара и топлина. Подходящa за зеленчуци, месо и задушени в глинени съдове храни.

Научете повече за това как да готвите на пара.
Претопляне на пара
Внимателно претопляйте храната за най-добър вкус и текстура. Подходящо за претопляне на храна и освежаване на хляб или печива. Използването на пара за претопляне предотвратява изсъхването на повърхността на храната.

Препоръчителна употреба:
  • Поставете решетка в средата на фурната.

Научете повече за това как да използвате функцията за претопляне на пара.
SteamBake / True Fan PLUS
Равномерно изпечете хляба за мека вътрешност и хрупкава повърхност, като използвате периодични изблици на пара. Подходящ за всякакъв вид тесто за хляб.
Печене на хляб
Изпечете равномерно хляба за мека сърцевина и хрупкава повърхност, като от време на време пускате пара. Подходящо за всякакъв вид тесто за хляб. 
Научете повече за това как да печете хляб на пара.
Кисело мляко
Постигнете кремообразно, плътно домашно кисело мляко.

Препоръчителна употреба:
  • За допълнителна киселинност задушете киселото мляко на пара по-дълго време.

Sous Vide
Приготвяйте храната при точно определена температура във вакуумно затворени торби, за да получите най-добрия вкус и текстура за зеленчуци, риба или месо.

Научете повече за това как да готвите със Sous Vide .


Приготвяне

Вашата фурна може да се предлага с няколко удобни функции, осигурени, за да рационализират приготвянето на храната, доколкото е възможно. Размразяването на храна никога не е било по-бързо и по-лесно. Затоплете чиниите преди сервиране, за да създадете преживяване като на ресторант у дома. Поддържайте храната топла, докато  все още приготвяте останалите или ако трябва да отложите приготвянето на храната.

Размразяване
Внимателно размразете замразената храна, за да получите най-добрия вкус при готвене. Вентилаторът на фурната разпределя равномерно въздуха, намалявайки времето за размразяване наполовина в сравнение с оставянето на храна навън върху плота.

Препоръчителна употреба:
  • Използвайте средното ниво на фурната.
  • За най-добри резултати извадете храната от опаковката и я поставете върху подходяща за фурна чиния.
Поддържане на топлината
Поддържайте сготвената храна топла и готова за консумация. Фурната поддържа равномерна температура, така че храната да не се препича, а да остане топла.
Затопляне на съдове
Внимателно затоплете чиниите преди сервиране.

Препоръчителна употреба:
  • За подредени една върху друга чинии, завъртете на всеки няколко минути, за да разпределите топлината равномерно.



Специални

Вашата фурна може да се предлага с функции, които ви позволяват да правите определени специалитети у дома. Можете лесно да приготвите пица с качество за пицария, да консервирате плодове и зеленчуци, да ускорите втасването на тестото и да готвите бавно, като използвате специалните функции на своя уред. 

Пица
Равномерно изпечено тесто с хрупкава коричка. Добър за пица, киш, тарт или пай.

Препоръчителна употреба:
  • Използвайте долното ниво във фурната.
  • Загрейте предварително тавата за печене, докато фурната се загрява.

Научете повече за това как да използвате функцията за пица.
Консервирайте
Консервирайте сочни плодове и зеленчуци при ниска температура.

Препоръчителна употреба:
  • Използвайте долното ниво във фурната.
  • За най-добри резултати използвайте буркани, които се затварят със скоба. Избягвайте въртящи се буркани или метални кутии.
  • Уверете се, че бурканите не се допират един до друг във фурната.
Бавно готвене
Гответе храна на ниска температура за по-дълго време, за да запазите хранителните вещества и да получите крехки и вкусни ястия. Добър за зеленчукова яхния или телешки брискет.
Втасване на тестото
Помага на тестото да втаса с постоянна топлина и влажност преди печене. Можете да използвате по-малко количество мая, за да постигнете добри резултати в рамките на 1-2 часа, в зависимост от съставките на тестото.

Препоръчителна употреба:
  • Използвайте долното ниво във фурната.
  • Не е необходимо да покривате тестото.
  • Избягвайте честата проверка.



За повече информация относно вашия конкретен модел фурна проверете ръководството за употреба.