Решение
Въпрос:
- Какви готварски съдове са подходящи за готварски зони с индукционно нагряване?
Приложимо към:
- вграден индукционен котлон
- самостоятелна готварска печка с индукционен котлон
Решение:
1. Готварският съд е подходящ за индукционна плоча, ако:
- Малко количество вода завира много бързо на зона, настроена на най-високата настройка за нагряване.
- Магнит се залепя на дъното на готварския съд.
Важно: дъното на готварския съд трябва да бъде възможно най-плътно и плоско.
Стандартен символ, използван за идентифициране на съдове за готвене, подходящи за индукционни котлони
2. Материал на готварския съд:
- Правилен: чугун, стомана, емайлирана стомана, неръждаема стомана, с многослойно дъно (с маркировка за съвместимост от производителя).
- Неправилен: алуминий, мед, месинг, стъкло, керамика, порцелан.
3. Размери на готварските съдове:
- Индукционните зони за готвене се приспособяват към дъното на готварския съд автоматично.
- Но той трябва да има минимален диаметър, в зависимост от размера на зоната за готвене. Вижте пълното описание в ръководството на потребителя, тъй като начините могат да бъдат различни в зависимост от модела на уреда. Можете да изтеглите ръководството на потребителя тук.
Причина
- Тиганите за използване на индукционни котлони се предлагат в различни видове и дизайни. За да работи ефективно при индукция обаче, поне основата трябва да е направена от магнитен материал на основата на желязо. Чугунът е най-добрата индукционна производителност, но е тежък и скъп, така че често индукционните тигани се правят от по-лек метал, като алуминий. Тези по-леки метални тигани обикновено не работят на индукция, така че за да се гарантира, че могат да работят, те са изработени с композитни железни основи.
- Има много видове от тези основи тип „сандвич“, за съжаление не всички работят еднакво или пренасят енергия (топлина) към основния материал на тигана ефективно. Понякога тези основи също могат да се окажат шумни, тъй като се нагряват поради неравномерно разширение. Шумовете могат да варират от писъци до щракане и почукване